Šťastná třináctka

Ve středu 19. září se ve večerních hodinách opět po bezmála čtvrt roce otevřely dveře našeho studentského kostela. V 19 hodin se zde opět slavila studentská mše svatá – první v tomto akademickém roce, první v řadě středečních bohoslužeb. A slavili jsme opravdu slavnostně, mši předsedal otec biskup Josef Hrdlička, presbytář byl plný asistence z řad bohoslovectva, konviktorstva i prostého studentstva a kostel se radostně otřásal v základech při zpěvu naší známé schOLy spolu s desítkami, ba stovkami přítomných.

Shodou okolností v prvním čtení zazněl biblický text, který mnozí známe důvěrně – takzvaná Velepíseň lásky ze 13. kapitoly 1. Pavlova listu Korinťanům. Ale stejně tak si troufám tvrdit, že pro mnohé z nás jako by ta známá slova zazněla poprvé; nebo alespoň docela nově.

Otec biskup také z Pavlova listu vyšel ve své promluvě. Podle nejrůznějších ohlasů tu a tam po internetu soudě oslovil nejednoho z přítomných. Pro některé se stalo výzvou využít tento biblický text jako zpovědní zrcadlo – „co zrcadlo, přímo rentgen!“ – řečeno slovy otce biskupa. Další zase zaujalo označení naší 13. kapitoly jako „nejšťastnější třináctky na světě“. A pro nás všechny může být tato „šťastná třináctka“ jakýmsi návodem, výzvou, programovým prohlášením do nastávajícího semestru a roku. Můžete se zkusit inspirovat v textu homilie otce biskupa na našich stránkách.

Po mši se představila Rada VKH – zástupci jednotlivých olomouckých fakult. Tvoří ji tu nováčci, tu staří pardálové (jako třeba autor těchto řádků, který si začíná uvědomovat svůj přetočený tachometr), ochotní dělat něco pro druhé, někdy za cenu svého volného času, protože „láska nemyslí jen a jen na sebe“ – 1 Kor 13,5. Znáte zástupce své fakulty nebo vyšší odborné školy? Podívejte se sem.

Kdybych měl vystihnout několika málo slovy tuto zahajovací mši, asi bych využil letos zvlášť aktuální „Radost a naděje“. Radost ze setkání, z pokračujících přátelství a kamarádství, z nového začátku. A naděje na to, že tato radost do dalších dnů, týdnů a měsíců vydrží a stane se hnacím motorem. Protože „láska nikdy nepřestává“ (1 Kor 13,8).

Zdeněk Drštka (Becket)